no ja ti neviem, ale radsej by som jedla potraviny bez ecok, ako kedysi nasi predkovia... preco musime s prepacenim, zrat potraviny s eckami?? napriklad take sterilizovane potraviny - NACO sa tam davaju ecka, ked staci sterilizacia (napr. dzemy)? kvoli lepsej chuti? tak nech spravia chutny dzem! nechapem tych, co vravia, ze ,,bez ecok to dnes nejde, nevyhnes sa im,,. parada! kedysi to slo, dnes nejde. mame sa uspokojit s prefabrikovanym pseudojedlom, ktore je napchate eckami preto, aby vydrzalo na pultoch, tyzdne, mesiace, roky... stastni nasi predkovia, ktori ecka nepoznali.. a syr chutil ako syr, chlieb nebol zbierkou chemickych latok, atd atd atd....
arretha
to je o nasich narokoch na potraviny
sterilizacia, ked tym myslis vysoke zahriatie, je dost slabo ucinna metoda konzervovania. Aditiva sa pridavaju kvoli nespocetnej rade charakteristik, forma, vona, chut, farba. Mnohe potraviny by bez nich ani nedrzali pokope.
slaba metoda? to tazko. ked sme varili dzem doma, nebolo treba ziadnych ecok, chut bola dobra, na ziarivej farbe nikomu nezalezalo, hustota bola ok. a samozrejme, neotvoreny dzem sa nepokazil, takisto zavaraniny. mozem sa vykaslat na potraviny, ktore bez ecok nebude mozne ,,zlepit,, dokopy. ale najviac ma stve, ze sa ecka davaju tam, kde ozaj netreba - vid taky chlieb. kedysi (5 rokov dozadu) sa este dal najst na pultoch chlieb, ktory obsahoval muku, vodu, kvasnice, rascu, sol.. Dnes? toto vsetko plus x ecok. a ja sa pytam - NACO? chcem chlieb, ktory chuti ako chlieb, nie ako zmesica chemickych latok... (toto bol moj 3 prispevok, takze dalej uz nebudem pisat :)
nejde iba o zahriatie, ale aj hermeticke uzavretie. Co je v praxi dost tazke dosiahnut u velkeho mnozstva potravin. Pouzivali ste aj kyselinu citronovu? Potom ste chemicky konzervovali :)
podotknút, ze aj ked ste doma varili dzem, boli v nom E-cka. Napríklad Pektín (E 440, ale neviem iste), bez ktorého Ti ziadny dzem nezhustne, sa prirodzene vyskytuje v ovocí: niekde viac, niekde menej. V dule ho je vela, preto Ti pri varení zelíruje lepsie, ako napr. jahody, ktoré ho majú pomenej, ale väcsie percento vody. Autorovi K+
Lebo ja tak robím roky rokúce bez chémie, ani kyselinu citrónovú nepotrebujem, ani žiadne pektíny. Džem mi zhustne púhym varením a je džemom aj vôňou aj farbou aj chuťou!!Nekazí sa ani po otvorení a uložení aj mesiac otvorený v chladničke!!To isté kečup! Nehovoriac o bežných zaváraninách! Žiadna chémia a ide to! To si len niekto nechal nakukať (hádajme od koho asi), že bez zázračných chemických prípravkov sme stratení! A propo bylinky: vieš o nich asi ako ja o výstavbe plynovodu! Až sa nimi budeš roky liečiť podľa skúseností našich popredných bylinkárov, berúc do úvahy aj moderné výskumy a doporučenia, budeš o nich vedieť to, čo potrebuješ, aby si sa vyliečil a zároveň, aby si si nepoškodil...
že sa mám báť prírodného vitamínu C, či prírodného pektínu? Ja ich tam akurát nedodávam v umelej forme... Nechajme ľudí žiť podľa ich gusta, to už sme tu, myslím, mali, keď nám bolo diktované nakoniec aj to, čo si máme myslieť...už je to tu zase: ak niekto robí niečo ináč, než sa očakáva, už ho nálepkujú, pranierujú a vysmievajú. 2/2
Pozri,ale keby si ten džem chcela oficiálne predávať tak na obale ich uviesť musíš.Zákon nezaujíma ci su tam naviac pridané,alebo su tam prirodzene. Inde v potravinárstve sa pouziju na konzervovanie alebo dochutenie,tak pokial sa nachadzaju v tvojom džeme musíš ich uviesť. Nemas sancu zistiť pri džeme v obchode ci tam boli umelo dodané,alebo su tam prirodzene.
Pekná demagogia. Naštuduj si zákon coho sa týka a kde musis tieto latky uvadzat a potom tu nieco hovor. Jablk sa tyka uplne iné informovanie. Bavíme sa o džeme a nie o plodinách.Na oficiálne predávanom domácom džeme musís uviest,že obsahuje vitamin C i pektín. Proste to uviesť musíš.
pozrel som si zopar potravinovych etikiet, precital potravinovy kodex ale stale mam pocit ze ti nerozumiem.
co teda vlastne tvrdis? ze na kazdej potravine v zlozeni musia byt uvedene aj zlozky potravin z ktorych je zlozena konecna potravina ako taka?
cize vsade kde bude pouzite jablko tak aby tvoril pektin v nom obsiahnuty viac ako nejaky minimalny podiel konecneho produktu, bude musiet byt v zlozeni finalneho produktu uvedeny aj pektin?
a kde to podla teba skonci? co bude ta najmensia jednotka ktoru je nevyhnutne uvadzat na potravinach? vsetky vitaminy aj ked nie su pridavane? vsetky mineraly aj ked nie su pridavane? vsetky farbiva aj ked nie su pridavane? no neviem, nezda sa mi to. ale je pravda ze sebavedomie odbornika z tvojho prispevku srsi, preto ma zaujima trosku podrobnejsie vysvetlenie.
(priklady, preco na kecupoch neuvadzaju pektin aj ked je v kazdej paradajke? uvadzaju len p r i d a v a n y modifikovany skrob. preco na klobaskach neuvdzaju zelezo, aj ked je v kazdom mase?)
Nasi predkovia varili a konzervovali STAROCIA a nepotrebovali na to umele svinstva z chemicky. Vrav si co chces, ale je dost znacny rozdiel medzi prirodnou kyselinou citronovou, ci prirodnym vitaminom C a ich akoze ekvivalentom z chemickej fabriky. A ja chcem kupovat potraviny, ktore vyzeraju, vonaju a chutia ako potraviny, nie ako Disneyland.
Keby boli parky vyrobene z masa, drzali by po kope aj bez 10 Ecok. Ale ked ich v mene znizovania nakladov vyrabaju zo soje a separatu, musi sa samozrejme pridat pol chemicky, aby to aspon vyzeralo ako maso. To iste jogurt. Nechapem, preco by malo byt v jahodovom jogurte cokolvek ine, nez mlieko, jogurtova kultura, trocha cukru a JAHODY? Co tam do frasa hlada srvatka, skrob, rastlinny tuk, umele sladidlo, xantanova guma, stava z cervnej repy a preco v zlozeni marne hladam JAHODY ?? Preco nasi predkovia starocia piekli chlieb z muky, nepotrebovali ziadne chemicke prisady a chleba vydrzal chutny tyzden a dal sa jest aj samotny a dnes nas pekari presviedcaju, ze nejde upiect chlieb bez desiatky "zlepsujucich doplnkov" a chlieb vydrzi jedly 24 hodin...
nejdem komentovat kvalitu a zlzenie jedal, lebo o tie tu nejde. ale toto ma zaujalo: "ale je dost znacny rozdiel medzi prirodnou kyselinou citronovou, ci prirodnym vitaminom C a ich akoze ekvivalentom z chemickej fabriky" aky je to rozdiel? lebo v chemickom zlozeni asi sotva. ved vzorec sa nemeni, ci uz vznikol chemickou reakciou riadenou clovekom alebo 'naprirodno'.
pravda je že éčka tam začali dávať potom ako sa množili úmrtia z pokazených potravín. To že sa s tým preháňa je niečo iné. Alebo že farbivá ... Tovar bio je síce zdravý, ale riskuje sa tým napr. pleseň z ktorej posledne ako som počul je rakovina.
Ja mám názor že všetko treba jesť , a prirodzenej stravy troška viac ... A bylinky doma samozrejme suším ...:-)
Asi ta to prekvapi ale kazda zlozka potravin ma svoje oznacovacie Ecko. Ty povazujes Ecka ako synonymum skodlivej chemie a preto su niektore tvoje vety nezmyselne. Potraviny bez Ecok neexistuju !!! Vsetci jeme Ecka, aj nasi predkovia jedli Ecka a zvierata jedia Ecka, pretoze potraviny su Ecka. Napr. take E330 je kyselina citronova, ta sa anchadza v uplne obycajnych citrusovych plodoch ale aj v uplne obycajnam najsam bio jablku. E330 vznika sama v ludskom tele ako sucast metabolizmu. Alebo E300 je len iny nazov pre vitamin C. CHces tvrdit ze nasi predkovia nejedli vitamin C ?
Predkova jedli len tie dobré éčka (preto asi zomierali skôr). My jeme zlé éčka, ktoré aj keď majú tú istú chemickú štruktúru, ale vyrobili ich v tých zlých továrňach. Niet nad domáci kyanid draselný! Od toho budeme mať hádam aj čerstvejší dych :-)
(toto bol moj 3 prispevok, takze dalej uz nebudem pisat :)
u zavaranin
na konzervaciu sluzi
Mal by si sa opytat mamky, ako sa spravne zavara. Zjavne si nic nezavaral.
Nepamatam zeby sme davali sorbovu
-
http://en.wikipedia.org/wiki/C...
Dovolim si
Autorovi K+
Chlapče, už si niekedy zaváral???
hehehe
A co tím chtěl básník říci?
Nechajme ľudí žiť podľa ich gusta, to už sme tu, myslím, mali, keď nám bolo diktované nakoniec aj to, čo si máme myslieť...už je to tu zase: ak niekto robí niečo ináč, než sa očakáva, už ho nálepkujú, pranierujú a vysmievajú.
2/2
Nemas sancu zistiť pri džeme v obchode ci tam boli umelo dodané,alebo su tam prirodzene.
si predstav, minule som si kupoval jablko a nebolo na nom v zlozeni napisane: obsahuje vitamin C v prirodnej forme. ani nic podobne.
Bavíme sa o džeme a nie o plodinách.Na oficiálne predávanom domácom džeme musís uviest,že obsahuje vitamin C i pektín. Proste to uviesť musíš.
pozrel som si zopar potravinovych etikiet, precital potravinovy kodex ale stale mam pocit ze ti nerozumiem.
co teda vlastne tvrdis? ze na kazdej potravine v zlozeni musia byt uvedene aj zlozky potravin z ktorych je zlozena konecna potravina ako taka?
cize vsade kde bude pouzite jablko tak aby tvoril pektin v nom obsiahnuty viac ako nejaky minimalny podiel konecneho produktu, bude musiet byt v zlozeni finalneho produktu uvedeny aj pektin?
a kde to podla teba skonci? co bude ta najmensia jednotka ktoru je nevyhnutne uvadzat na potravinach? vsetky vitaminy aj ked nie su pridavane? vsetky mineraly aj ked nie su pridavane? vsetky farbiva aj ked nie su pridavane? no neviem, nezda sa mi to. ale je pravda ze sebavedomie odbornika z tvojho prispevku srsi, preto ma zaujima trosku podrobnejsie vysvetlenie.
(priklady, preco na kecupoch neuvadzaju pektin aj ked je v kazdej paradajke? uvadzaju len p r i d a v a n y modifikovany skrob. preco na klobaskach neuvdzaju zelezo, aj ked je v kazdom mase?)
zavaral som
Keby boli parky vyrobene z masa, drzali by po kope aj bez 10 Ecok. Ale ked ich v mene znizovania nakladov vyrabaju zo soje a separatu, musi sa samozrejme pridat pol chemicky, aby to aspon vyzeralo ako maso. To iste jogurt. Nechapem, preco by malo byt v jahodovom jogurte cokolvek ine, nez mlieko, jogurtova kultura, trocha cukru a JAHODY? Co tam do frasa hlada srvatka, skrob, rastlinny tuk, umele sladidlo, xantanova guma, stava z cervnej repy a preco v zlozeni marne hladam JAHODY ?? Preco nasi predkovia starocia piekli chlieb z muky, nepotrebovali ziadne chemicke prisady a chleba vydrzal chutny tyzden a dal sa jest aj samotny a dnes nas pekari presviedcaju, ze nejde upiect chlieb bez desiatky "zlepsujucich doplnkov" a chlieb vydrzi jedly 24 hodin...
"ale je dost znacny rozdiel medzi prirodnou kyselinou citronovou, ci prirodnym vitaminom C a ich akoze ekvivalentom z chemickej fabriky"
aky je to rozdiel? lebo v chemickom zlozeni asi sotva. ved vzorec sa nemeni, ci uz vznikol chemickou reakciou riadenou clovekom alebo 'naprirodno'.
Tovar bio je síce zdravý, ale riskuje sa tým napr. pleseň z ktorej posledne ako som počul je rakovina.
Ja mám názor že všetko treba jesť , a prirodzenej stravy troška viac ... A bylinky doma samozrejme suším ...:-)
Vsetci jeme Ecka, aj nasi predkovia jedli Ecka a zvierata jedia Ecka, pretoze potraviny su Ecka. Napr. take E330 je kyselina citronova, ta sa anchadza v uplne obycajnych citrusovych plodoch ale aj v uplne obycajnam najsam bio jablku. E330 vznika sama v ludskom tele ako sucast metabolizmu. Alebo E300 je len iny nazov pre vitamin C. CHces tvrdit ze nasi predkovia nejedli vitamin C ?
a zomierali skor o 20 rokov